CRVENA UZBUNA: Ako vidite ovo na noktima, posjetite doktora ODMAH!

aa-1

Mnogi ljudi imaju bijele tačkice na svojim noktima koji su obično uzrokovani mjehurićima zraka prisutnim ispod noktiju. Medicinski termin za ove tačke je Leukonihija i oni mogu biti uzrokovane nekim malim povredama u bazi nokta. Bijele tačke mogu biti i genetski, ali u nekim slučajevima, onie mogu ukazati na specifične medicinske probleme.

Zbog toga se preporučuje da se obratite ljekaru ako ih primijetite na noktima. Bijele tačke mogu biti simptom gljive (onihomikoze) i bradavice, što može utjecati na cijele nokte. Osim toga, oni mogu biti jedan od znakova upozorenja sarkoidoze, upalne bolesti koja se širi na pluća, kožu i druge organe.

Još jedan alarmantan simptom su dvije horizontalne linije po površini nokta koje mogu ukazivati na srčani zastoj, lepru, pa čak i malariju. Također, dvije horizontalnae uske pruge na jednom ili više noktiju može biti simptom hipoalbuminemije (nizak nivo albumina u krvi). Ovo pitanje može dovesti do hroničnih i akutnih medicinskih stanja, uključujući i bolesti bubrega, ciroze, i zatajenja srca. Iako je u većini slučajeva linija jednostavan upalni odgovor na neku infekciju ili povredu, ipak bi trebalo da odete ljekaru.

 

pozivitno.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *